Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Participatie

In de concept-RES Twente zijn de ambities van de gemeenten opgenomen om gezamenlijk 1,5 TWh aan elektriciteit op te kunnen wekken en ons te ontwikkelen tot een warmteregio. Het bod uit deze concept-RES Twente is een uitnodiging voor het maatschappelijke gesprek. Uitkomsten van dat gesprek gaan mee in de keuzes voor de RES 1.0. Bestuurders vragen in dat maatschappelijke gesprek specifiek aandacht en ruimte voor de ‘milde middenstem’ en de betrokkenheid van jongeren.

Maatschappelijke acceptatie

Maatschappelijke acceptatie is één van de hoekpunten uit het afwegingskader. Binnen de RES Twente willen we deze acceptatie realiseren door de samenleving goed te informeren en betrekken. Dat doen we via lokale en regionale participatieprocessen.

De invulling van de hoekpunten van het afwegingskader dient als gezamenlijk vertrekpunt, maar het verschilt per gemeente in welke mate de omgeving wordt betrokken bij de beleidsvorming, het vaststellen van de zoekgebieden en/of uitvoering van projecten.

Lokaal eigendom

De lokale participatie kan per gemeente verschillen. Vanuit het Nationaal Programma RES en de RES Twente is de verwachting dat lokaal eigendom bij kan dragen aan de maatschappelijke acceptatie. Onder de noemer ‘niet alleen de lasten, maar ook de lusten’ geven gemeenten zelf invulling aan 50% lokaal eigendom bij energieprojecten. Zo zijn er gemeenten die werken met een gebiedsfonds, anderen investeren in gemeenschappelijk vastgoed of laten inwoners mede investeren (en dus ook profiteren!) in de energieprojecten.

Over de wijze waarop dit wordt vormgegeven is inspraak mogelijk en kunnen de Lokale Energie Initiatieven een belangrijke rol spelen. Vanuit de RES organisaties ondersteunen we de vormgeving van lokaal eigendom door kennis uit te wisselen en het netwerk te versterken.

Lees meer in de factsheet lokaal eigendom (coalitiepartners)

Lokale en regionale participatie

De RES Twente faciliteert en verbindt om lokale en regionale participatieprocessen goed te laten verlopen. We proberen via bijeenkomsten, webinars, de website, nieuwsbrieven en social media geïnteresseerden zo goed mogelijk te informeren en betrekken. Bovendien stellen we diverse participatietools beschikbaar en richten we het proces zo in, dat we inzicht krijgen in de effecten van duurzame opwek en dat we kunnen leren van elkaar.

We werken hiervoor samen met de partners van de RES Twente, maar ook met de Initiatiefgroep RES Twente, Lokale Energie Initiatieven Twente en de Jong RES Twente. Samen hebben we aandacht voor de inwoners, ondernemers belangenbehartigers en natuurlijk de jongeren, maar we richten ons specifiek op:

Meer weten over het proces Op weg naar RES Twente 1.0?

Wij geven u graag meer inzicht in het proces voor inspraak en besluitvorming en de resultaten van de verschillende bijeenkomsten.