Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Lokale Energie Initiatieven

De lokale initiatiefnemers op het gebied van energie en duurzaamheid vervullen een belangrijke rol in de uitvoering van energieprojecten en vooral ook om 50% lokaal eigendom te kunnen realiseren.

Bekijk het overzicht met Lokale Energie Initiatieven

Aan de slag

In Twente hebben betrokken inwoners zo’n 25 Lokale Energie Initiatieven opgericht die inmiddels duurzaam elektriciteit opwekken, werken aan energiebesparing en kunnen bijdragen aan de warmteopgave. De meeste hebben de coöperatie-vorm, zodat de opbrengsten bij de leden landen en de leden zeggenschap hebben over het beleid. Samen hebben ze circa 2.000 leden, een snel groeiend aantal. Ze zijn bij uitstek ingebed in de lokale samenlevingen. Door onder meer financiële participatie en zeggenschap waarborgen de Lokale Energie Initiatieven dat de leden profiteren van de energietransitie.

De gerealiseerde projecten betreffen veelal zon op dak, maar er zijn ook zonnevelden, biovergistingsinstallaties, acties voor het stimuleren van energiebesparing en een waterkrachtinstallatie. Daarnaast zijn ook veel nieuwe projecten in voorbereiding. De initiatieven werken samen onder de koepel Lokale Energie Initiatieven Twente (LEI-T). De RES Twente werkt samen met de LEI-T. Dit professionele netwerk van inwonersinitiatieven wisselen kennis en ervaring uit om projecten te kunnen realiseren.

Uit de praktijk

Inmiddels zijn diverse projecten gerealiseerd of in de planvormingsfase met een subsidieaanvraag voor duurzame energie (SDE-aanvraag), subsidieregeling voor coöperatieve energieopwekking (SCE-aanvraag), Regeling Verlaagd Tarief (RVT).

In de komende periode besteden we aandacht aan de diverse praktijkvoorbeelden van gerealiseerde projecten. Zo zijn in september 2021 het zonnepark Rikkerink en de waterkrachtcentrale van Coöperatie Duurzaam Singraven geopend.

In onderstaand overzicht zijn enkele gerealiseerde projecten en projecten in aanvraag op de kaart gezet. Dit overzicht wordt binnenkort verder uitgebreid met nadere informatie en waar mogelijk opgenomen in de monitor van de RES Twente.

Bekijk de kaart met lokale initiatieven