Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Living Lab Twente Onderste Boven en Energieke Buren

Er gebeurt al van alles in Twente. Voorlopers en kartrekkers, zoals Lokale Energie Initiatieven, werken in duurzame projecten aan toekomstbestendige duurzame energie. Die ontwikkeling willen we vergroten en versnellen door in laagdrempelige netwerken samen te werken, van elkaar te leren, elkaar iets te gunnen en op elkaar te vertrouwen.

Wat is Living Lab Twente Onderste Boven?

Living Lab Twente Onderste Boven is een laagdrempelig netwerk dat is ontstaan op initiatief van de leerkring Energietransitie georganiseerd door Twentse Noabers in 2021. We inspireren elkaar waar mogelijk om samen van onderop (van, voor en door de inwoners) stappen te zetten met het de verduurzaming van onze eigen buurten, wijken, dorpen en steden.

Wat is Energieke Buren?

Energieke buren is een training en een netwerk van actieve inwoners in buurten, wijken, dorpen en steden die zelf aan de slag gaan met verduurzaming van de eigen lokale omgeving. Dit kunnen energiebesparende maatregelen zijn, collectieve inkoopacties en coöperatieve warmtenetten. Vanuit RES Twente stimuleren en ondersteunen we lokaal eigenaarschap in coöperatieve warmteprojecten van onderop. Met als uitgangspunt: van, voor en door de lokale omgeving. In april 2023 starten we met een Community of Practice. Deze aanpak wordt mede mogelijk gemaakt door RES Twente, Energie Samen, Natuur en Milieu Overijssel en Twentse Noabers.

Samen werken aan het gezamenlijke doel: Twente is verduurzaamd in 2040

Living Lab Twente Onderste Boven (LLOTB) en de Energieke buren geloven dat verandering juist ook van onderop komt. Er ontstaat een nieuw speelveld van overheid, bedrijven en inwoners. LLTOB krijgt hulp van het landelijke programma Mensen maken de transitie! en gaat voor maximale betrokkenheid van de inwoners. De betrokkenen maken samen plannen en streven naar minimaal 50% lokaal eigendom van duurzame energievoorzieningen.

Meer weten of aanmelden?

Heb je interesse in de rol en de training van “energieke buur” of wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Miranda Scheffer, cöordinator lokaal eigenaarschap, duurzame opwek en warmteprojecten bij RES Twente (06-20407313). Zij beantwoordt graag al jouw vragen!

Meer informatie
Dit project en samenwerkingen worden georganiseerd in samenwerking met RES Twente, Natuur en Milieu Overijssel, EnergieSamen en Twentse Noabers.