Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
26-11-2020

Warmtenetten Hengelo en Enschede meest innovatief en duurzaam

Tijdens het Nationaal Warmtecongres 2020 zijn de warmtenetten van Hengelo en Enschede in de prijzen gevallen. Het warmtenet in Hengelo is de grote winnaar in de categorie meest innovatieve warmtenet van Nederland. Het warmtenet van Enschede heeft de prijs ontvangen voor het duurzaamste warmtenet. Dit is een mooie stap in onze ambitie om ons te ontwikkelen als warmteregio.

Gemeenten en bedrijfsleven in Twente werken samen aan deze ontwikkeling. Collectieve warmte voor de stedelijke omgeving kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Duurzame restwarmte via een toekomstbestendig regionaal warmtenet is de oplossing. Via een nieuw, te realiseren, warmtenet in Twente kan aan huishoudens in de regio een duurzaam en betaalbaar alternatief worden geboden voor de huidige gasaansluiting. Voor het landelijk gebied richten we ons op een net op basis van biogas/groengas.

Warmtebedrijf Hengelo: meest innovatieve warmtenet

Het warmtenet in Hengelo is gekozen tot het meest innovatieve warmtenet van Nederland. De ontwikkeling van het warmtenet is mogelijk door samenwerking tussen gemeente Hengelo, Ennatuurlijk en Firan. Dit warmtenet maakt optimaal gebruik van lokale restwarmte door toepassing van warmtecascadering: het hergebruiken van restwarmte. Dat is innovatief én duurzaam.

Benieuwd waarom het warmtenet van Hengelo zo innovatief is? Bekijk de video.

Wethouder Claudio Bruggink met de prijs

Wethouder Claudio Bruggink met de prijs voor innovatiefste warmtenet 2020.

Warmtenet Enschede het duurzaamste warmtenet

In de gemeente Enschede zijn ruim 8.500 huishoudens en 200 bedrijven in verschillende wijken aangesloten op verschillende warmtenetten. De warmte voor het warmtenet in Enschede wordt, met meer dan 99,5 procent van de benodigde warmte, geleverd door grondstoffen- en energiebedrijf Twence. Daar wordt met behulp van een bio-energiecentrale warmte geproduceerd uit regionaal sloop- en afvalhout (B-hout) en indien nodig aangevuld met warmte uit de drie afvalverbrandingsinstallaties. Dit zorgt voor een besparing van CO2-uitstoot van 91 procent ten opzichte van cv-ketels op aardgas. Daardoor is het warmtenet in Enschede het duurzaamste warmtenet van Nederland. Met de verdere toename van de CO2-afvang bij Twence wordt de warmtelevering op termijn zelfs CO2-negatief.

Benieuwd waarom het warmtenet van Enschede zo duurzaam is? Bekijk de video.

Samen aan de slag met warmteregio

Bij de realisatie van ons regionale warmtenet voor de verwarming van stedelijk gebied en het warmtenet biogas/groengas voor verwarming van gebouwen in het landelijk gebied, zijn de partners van de RES Twente betrokken en het bedrijfsleven. Bovendien vindt samenwerking plaats met het provinciaal programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO) en Bioenergiecluster Oost Nederland (BEON).

Meer weten over de brancheprijzen die zijn uitgereikt door Greenvis? Kijk op hengelo.nl en Ennatuurlijk.nl.