Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
01-02-2023

Een geslaagde Raadsacademie Enschede!

Belangrijke thema's

Op 28 januari kwamen raadsleden bij elkaar in het Stadhuis Enschede om te praten over misschien wel dé belangrijkste maatschappelijke en politieke thema's van vandaag: klimaatverandering en de energiecrisis. De Raadsacademie Enschede werd georganiseerd door de Gemeente Enschede, RES Twente en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. We kijken terug op een gevarieerde dag waarop veel inzichten uitgewisseld zijn.

Zo gaf Kees Vendrik, voorzitter van het Platform voor Maatschappelijk Dialoog en Reflectie over het Klimaatbeleid, een lezing over klimaatverandering. Dat er wat moet gebeuren, en snel, was een duidelijke boodschap die hij verkondigde. "We zijn aan het wachten op elkaar en daardoor gaat de transitie te langzaam." Hij benadrukte onze verantwoordelijkheid om iets tegen de klimaatverandering te doen. "Weglopen is niet gratis. Je legt het probleem dan bij anderen neer. De RES'en zijn bedacht om van onderop in actie te komen."

Lange adem nodig

Daarna was het tijd voor deelsessies over klimaatverandering. Deelnemers konden kiezen uit de volgende onderwerpen: hittestress en gezondheid, klimaatverandering en het boerenbedrijf en jeugd en klimaatverandering. De deelsessie over hittestress liet bijvoorbeeld zien hoe politiek, gezondheid, fysieke omgeving en klimaat bij elkaar komen.

Na de pauze gaf Eline van Hove een lezing over de energiecrisis. Volgens haar is energiearmoede een urgent probleem en een langetermijnopgave. "Besef als raadslid dat iets structureel opbouwen in de wijken tijd kost. Maar tegelijkertijd: schuif het structurele probleem ook niet vooruit." Inwoners in energiearmoede bereiken, dat is een van de grootste uitdagingen. Ze raadt gemeenten aan om samen te werken met organisaties die al contact met de doelgroep hebben, zoals buurthuizen, voedselbanken en sportverenigingen.

Van elkaar leren

Haar lezing werd gevolgd door een tafelgesprek over energiearmoede. De deelnemers aan het gesprek hebben contact met mensen met een krappe beurs. Ze gaven het advies om deze mensen niet als ‘arm’ te labelen. Hoe bereik je als lokale overheid de inwoners? Dat blijkt in de praktijk nogal een uitdaging te zijn. De tips die werden uitgewisseld kunnen raadsleden op weg helpen.

Na een welverdiende lunch gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over de gemeentelijke klimaataanpak. Wat kan de raad doen? Er was aandacht voor de omgevingsvisie in de gemeente Hengelo, de bottom-up aanpak in de gemeente Hellendoorn, de isolatie-actie in de gemeente Woerden en het water- en klimaatadaptatieplan in de gemeente Enschede.

De aanwezige raadsleden weten na het volgen van deze dag beter welke maatschappelijke knelpunten er zijn. Hoe deze informatie effectief naar de eigen gemeente te vertalen is, is vervolgens de vraag.