Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
23-02-2023

Inwonersforum gaat van start!


Twente vindt het belangrijk dat de bevolking mee kan praten over duurzame energie en het klimaat en is daarom een grootschalig participatieproces begonnen. De uitgangspunten in de RES 1.0 worden verder uitgewerkt in het vervolgdocument: de RES 2.0. De perspectieven van inwoners van Twente nemen wij hierin mee.

Het participatieproces

De RES Twente is druk bezig met het op touw zetten van een Twents Inwonersforum.

  • Een groep van 100 representatieve inwoners uit Twente gaat aan de slag in een serie van 3 bijeenkomsten. Een zo gemengd mogelijke groep Twentenaren formuleert adviezen voor de bestuurders van de RES.
  • Ook is er een website gelanceerd waar de 100 gelote inwoners in een community met elkaar in gesprek blijven. Andere inwoners kunnen hier de voortgang van het Inwonersforum volgen: meedoen.energiestrategietwente.nl.

Twents Inwonersforum

Twente krijgt een inwonersforum van 100 inwoners die meedenken over de energietransitie in de regio. Om de Regionale Energie Strategie meer van iedereen te maken, willen de RES-bestuurders inwoners om advies vragen over regionale vraagstukken. Dit advies wordt meegenomen in de RES 2.0.

Het Twents Inwonersforum bestaat uit een representatieve vertegenwoordiging van Twentse inwoners. Deze komt via loting door een onafhankelijk bureau tot stand. Dit inwonersforum heeft de vorm van een burgerberaad en is een afspiegeling van de Twentse samenleving.

Twee lotingsrondes

Het doel van het participatieproces is weten wat de bevolking van de, tot nu toe, gestelde plannen vindt en wat de volgende stappen zouden moeten zijn. Daarom ontvingen 30.000 inwoners in maart een uitnodiging voor het Twents Inwonersforum op de deurmat. Uit de groep aanmelders zijn 100 mensen geloot. Deze 100 inwoners vormen samen een gemengde groep met mensen uit verschillende Twentse gemeenten, man en vrouw, jong en oud.

Waar gaan inwoners het over hebben?

Klimaatverandering heeft invloed op onze manier van leven. Denk aan toenemende hitte, droogte of wateroverlast. Om dit te stoppen hebben we in Twente afgesproken over te gaan op schone energiebronnen. Dit zijn zon- en windenergie en duurzame warmtebronnen. We stappen af van energiebronnen die niet goed zijn voor de planeet, zoals steenkool, gas en aardolie. Dit is nodig om onze aarde leefbaar te houden.

De gemeenten van Twente willen weten hoe inwoners van Twente denken over warmtenetten, zonnevelden en windmolens. Zo kunnen de gemeenten, samen met de Provincie Overijssel en het Waterschap hierover betere beslissingen maken.

Het is belangrijk om te vermelden dat de bestaande afspraken, zoals geformuleerd in de RES 1.0 en het Klimaatakkoord, niet ter discussie staan. Inwoners denken mee over nog openstaande vragen. Het gaat dan vooral om de manier waarop duurzame elektriciteit kunnen worden opgewekt en verspreid in Twente. Ook wordt er gekeken naar de benutting van warmtebronnen.

Visuele weergave Twents Inwonersforum

Ben je visueel ingesteld? Hieronder zie je een overzicht met de belangrijkste feiten over het Twentse Inwonersforum.

Drie inwonersdagen

100 inwoners, die samen een afspiegeling vormen van de Twentse bevolking, gaan tijdens drie energieke inwonersdagen aan de slag. Deze dagen worden door de RES Twente gefaciliteerd en begeleid door procesbegeleiders. Deze inwonersbijeenkomsten staan gepland in de periode april 2023 tot mei 2023. Een concreet advies is na deze drie dagen gewenst. Dit advies helpt de regio Twente om tot een RES 2.0 te komen waarin alle plannen naar tevredenheid van de Twentse samenleving worden behaald.

Advies en besluit

Het Inwonersforum komt met een advies. Bestuurders van de partnerorganisaties van de RES hechten waarde aan deze adviezen en hebben daarom afgesproken deze als 'zwaarwegend advies' mee te nemen bij het opstellen van de RES 2.0. De 14 gemeenteraden moeten de ontwerp-RES 2.0 vaststellen vóór 1 juli 2023 en de definitieve RES 2.0 in het najaar van 2023.

Twentse ambitie

Sommige kaders staan al vast; die zijn vastgesteld in de RES 1.0 en het Klimaatakkoord. Het Inwonersforum richt zich daarom op nog openstaande vraagstukken, die bijdragen aan het regionale doel om voor 2030 (dus over 7 jaar) minimaal 1,5 TeraWatt duurzame energie op te wekken. Dat betekent dat we in 2030 de helft van onze energie duurzaam opwekken. Dat doen we op korte termijn met wind- en zonne-energie, maar in de toekomst ook met andere duurzame bronnen.

We maken een Twents warmtenet, zodat meer gebouwen en wijken verwarmd worden met duurzame warmte. Dat kan met restwarmte uit fabrieken, zoals Twence, en biogas van boerderijen.

Meepraten en meedenken?

Iedereen kan meedoen met het verduurzamen van Twente. Om het participatieproces zo breed mogelijk op te zetten, is een speciale participatiewebsite gelanceerd: meedoen.energiestrategietwente.nl. Hier kunnen deelnemers van het Inwonersforum in een online community verder praten buiten de bijeenkomsten om. Mensen die niet zijn ingeloot voor het inwonersforum, kunnen hier meekrijgen wat er zoal speelt in het Inwonersforum. We proberen een zo actueel mogelijk overzicht te geven van alle conclusies en overwegingen.