Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
11-09-2020

Een kijkje in de keuken bij ... Vennegoor installaties

Op weg naar een energieneutraal Twente in 2050, hebben de partners van de Regionale Energiestrategie (RES) Twente twee hoofddoelen gesteld voor 2030: Twente ontwikkelen als warmteregio en de helft van ons huidige elektriciteitsverbruik duurzaam opwekken. “We weten wat we nodig hebben om te kunnen voldoen aan het toekomstig verbruik van elektrisch, maar hoe we dat gaan realiseren, dat geven we vorm samen met onze inwoners, ondernemers en lokale initiatiefnemers, vertelt Louis Koopman, voorzitter van de stuurgroep RES Twente. “Samen willen we komen tot een RES Twente 1.0, die inzet op duurzame elektriciteit en warmte die haalbaar en betaalbaar is.”

Binnen de RES Twente werken gemeenten, waterschappen, provincie, Twence, netbeheerders, woningcorporaties en kennisinstellingen samen aan een voorstel om in 2030 aardgasvrij onze woningen en bedrijfspanden te verwarmen en de helft van ons huidige elektriciteitsverbruik duurzaam op te wekken. In dat kader bezoekt de stuurgroep met regelmaat ondernemers en lokale initiatiefnemers die vanuit hun rol bijdragen aan de energietransitie. “We nemen op diverse locaties een kijkje in de keuken, omdat de inbreng van inwoners en ondernemers medebepalend zijn, hoe we onze ambities gaan realiseren,” licht Koopman toe. “De RES Twente is niet van ons, de RES is van de mensen die wonen en werken in Twente.”

Volledig zelfvoorzienend bedrijfspand

Vandaag bezocht de stuurgroep het bedrijf van André Vennegoor in Weerselo. Dit installatiebedrijf bouwde een volledig zelfvoorzienend bedrijfspand en zorgt dat aanvoer van energie, water en gas onnodig is. Zonnepanelen, accu’s voor opslag van energie, tanks voor wateropvang en een programma’s voor aansturing en regulering; met behulp van slimme installaties, wordt het pand voorzien van stroom, warmte en water.

Inspiratie voor bedrijven, particulieren en scholieren

De locatie ‘Tip 10’ was bedoeld als bedrijfsgebouw, maar wordt nu gebruikt als democentrum voor opdrachtgevers, maar ook scholen en zoals nu, de bestuurders van de RES Twente. Vennegoor stelt zijn bedrijfspand open om te laten zien dat het mogelijk is om een pand volledig ‘off-grid’ in te richten. “Voor veel bedrijven is volledig zelfvoorzienend nu nog een veel te grote stap,” vertelt André Vennegoor. “Ondernemers willen best zonnepanelen op het dak plaatsen en een slimme app installeren, maar dan houdt het op. De investering moet rendabel zijn. Wij nemen de mensen mee in wat de mogelijkheden zijn. De ontwikkelingen gaan zo snel en er is veel meer mogelijk dan men denkt. Ook om uiteindelijk de investeringen weer terug te verdienen. Ik verwacht dat we het proces om te komen tot een energieneutraal 2050 kunnen versnellen, door te laten zien wat er kan.”

Energie van en voor de inwoners

De komende periode gaan de gemeenten in gesprek met hun inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden over de juiste mix van wind- en zonne-energie, mogelijke locaties voor opwek en de opties voor bewoners als mede-eigenaar van energie. “In juli 2021 vindt de oplevering plaats, maar tot die tijd gaat er nog veel gebeuren,” aldus Louis Koopman. “Wij geven onze inwoners, ondernemers en initiatiefnemers de kans om mee te praten én om mede-eigenaar te zijn van energieprojecten. Dit kan leiden tot flinke investeringen in de regio, waar lokale partijen van kunnen profiteren. Een bedrijf zoals Vennegoor Installaties is voor ons dan ook een belangrijke schakel om samen aan de slag te gaan voor een energieneutraal Twente in 2050.”