Onze opgave: RES Twente 1.0, wat is het wel en wat niet?
Binnen de Regionale Energiestrategie (RES) zijn 30 regio’s aan de slag om bij te dragen aan het Nationale Klimaatakkoord. Twente is één van de 30 regio’s die zich bezighoudt met deze (verplichte!) opgave. Samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden realiseren we een haalbaar, schaalbaar en betaalbare RES Twente 1.0. Daarmee dragen we in Nederland gezamenlijk bij aan de klimaatdoelstellingen.

Gezamenlijke ambities
Een energieneutrale regio in 2050 is de stip op onze horizon. Op weg daarnaartoe hebben we voor 2030 twee hoofddoelstellingen: 50% van het huidige elektriciteitsverbruik in Twente duurzaam opwekken (=1,5 TWh) en een structuur om Twente te ontwikkelen als warmteregio, zodat we onze gebouwen duurzaam kunnen verwarmen (zonder fossiele brandstoffen, dus aardgasvrij). Bovendien nemen we in de RES Twente 1.0 een agenda op voor een vervolgtraject.
Waar staan we nu?
De RES Twente 1.0 moeten we 1 juli 2021 opleveren aan het Nationaal Programma RES. Uiteindelijk stellen de volksvertegenwoordigers de RES Twente 1.0 vast. Dat zijn de betreffende gemeenteraden, Algemeen Bestuur waterschappen en Provinciale Staten (PS). Van juni 2020 tot maart 2021 staat het informeren en betrekken van de samenleving centraal. De besluitvorming vindt gefaseerd plaats van maart tot en met juni 2021.
Wind en zon
Twente heeft de ambitie om de regio te verduurzamen met de opwek van duurzame elektriciteit. Dat willen we met een combinatie van wind en zon. Wind en zon in de RES Twente
Warmteregio
Door beschikbare warmtebronnen te benutten, is minder elektriciteit nodig om gebouwen te verwarmen. Welke kansen zijn er voor Twente als warmteregio? Regionale Warmte Structuur Twente