Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wat staat er in de concept Regionale Energiestrategie Twente?

In de concept Regionale Energiestrategie Twente (RES Twente) staat een voorstel voor de bijdrage van de regio Twente aan de doelstellingen van het Nationaal Klimaatakkoord om de CO2 uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld door elektriciteit duurzaam op te wekken met zonnepanelen op daken, zonnevelden en windenergie. Maar ook hoe Twente aardgasvrij kan worden en woningen duurzaam kan verwarmen. De concept-RES beschrijft daarvoor de technische mogelijkheden met technieken die nu beschikbaar zijn. De concept-RES heeft een horizon tot 2030 met een doorkijk naar het jaar 2050.

De ambities van Twente

De regio Twente heeft de ambitie om in 2050 een energieneutrale regio te zijn. Op weg daarnaartoe heeft de regio voor 2030 twee hoofddoelstellingen: Twente ontwikkelen als warmteregio en 50% van het huidige elektriciteitsverbruik in 2030 duurzaam opwekken.

Nieuwsgierig naar waar Twente nu staat?

Op dit moment hebben 15 van de 16 bestuurlijke partners (gemeenten, provincie en waterschap) ingestemd met de concept-RES Twente en de andere twee volgen op korte termijn. De concept-RES is het resultaat van een eerste gezamenlijke verkenning in Twente. Het toont de kansen en mogelijkheden die we in Twente hebben voor de energietransitie. De concept-RES wordt op 1 juni aangeboden aan het Nationaal Programma RES voor de doorrekening door het PBL.
Voorbeeld van energietransitie