Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Op weg naar RES Twente 2.0

Binnen de Regionale Energiestrategie (RES) zijn 30 regio’s aan de slag om bij te dragen aan het Nationale Klimaatakkoord. Twente is één van de 30 regio’s die zich bezighoudt met deze (verplichte!) opgave. Daarmee dragen we in Nederland gezamenlijk bij aan de klimaatdoelstellingen.

In juli 2021 is de strategische koers met procesafspraken opgeleverd aan het Nationaal Programma RES. Op weg naar de RES Twente 2.0 werken overheden, kennisinstellingen, bedrijven, netbeheerders en een vertegenwoordiging van inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden samen aan een uitwerking van deze procesafspraken.

Gezamenlijke ambities

Een energieneutrale regio in 2050 is de stip op onze horizon. Op weg daarnaartoe hebben we voor 2030 twee hoofddoelstellingen: 50% van het huidige elektriciteitsverbruik in Twente duurzaam opwekken (=1,5 TWh) en een structuur om Twente te ontwikkelen als warmteregio, zodat we onze gebouwen duurzaam kunnen verwarmen (zonder fossiele brandstoffen, dus aardgasvrij). Bovendien werken we binnen de Twentse Energie Agenda aan onderzoek en innovatie voor de periode van 2030 - 2050.

Waar staan we nu?

De RES Twente wordt iedere twee jaar geactualiseerd. Op 1 juli 2023 leveren we het ontwerp van de RES Twente 2.0 op als uitwerking van de strategische koers. Uiteindelijk stellen de volksvertegenwoordigers de RES Twente 2.0 vast. Dat zijn de betreffende gemeenteraden, Algemeen Bestuur waterschappen en Provinciale Staten (PS).
Voorbeeld van energietransitie