Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Onze opgave: RES Twente 1.0, wat is het wel en wat niet?

Binnen de Regionale Energiestrategie (RES) zijn 30 regio’s aan de slag om bij te dragen aan het Nationale Klimaatakkoord. Twente is één van de 30 regio’s die zich bezighoudt met deze (verplichte!) opgave. Samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden realiseren we een haalbaar, schaalbaar en betaalbare RES Twente 1.0. Daarmee dragen we in Nederland gezamenlijk bij aan de klimaatdoelstellingen.

Gezamenlijke ambities

Een energieneutrale regio in 2050 is de stip op onze horizon. Op weg daarnaartoe hebben we voor 2030 twee hoofddoelstellingen: 50% van het huidige elektriciteitsverbruik in Twente duurzaam opwekken (=1,5 TWh) en een structuur om Twente te ontwikkelen als warmteregio, zodat we onze gebouwen duurzaam kunnen verwarmen (zonder fossiele brandstoffen, dus aardgasvrij). Bovendien nemen we in de RES Twente 1.0 een agenda op voor een vervolgtraject.

Waar staan we nu?

De RES Twente 1.0 moeten we 1 juli 2021 opleveren aan het Nationaal Programma RES. Uiteindelijk stellen de volksvertegenwoordigers de RES Twente 1.0 vast. Dat zijn de betreffende gemeenteraden, Algemeen Bestuur waterschappen en Provinciale Staten (PS). Van juni 2020 tot maart 2021 staat het informeren en betrekken van de samenleving centraal. De besluitvorming vindt gefaseerd plaats van maart tot en met juni 2021.
Voorbeeld van energietransitie