Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wat is gewijzigd?

De RES Twente houdt vast aan de gezamenlijke ambities voor duurzame opwek elektriciteit en het realiseren van Regionale Structuur Warmte. De aanscherping heeft met name plaatsgevonden als het gaat om een uitwerking van:

  • Samen met de omgeving
  • Haalbaar en betaalbaar
  • Ruimtelijke kwaliteit
  • Twentse Energie Agenda

In het voorlopig ontwerp is het bod per gemeente inzichtelijk gemaakt. Dit overzicht met ambities is nog altijd beschikbaar. Maar aangezien iedere gemeente een eigen inspanning levert en het bod lokaal wordt vastgesteld, is de bijdrage van iedere afzonderlijke gemeente niet opgenomen in de strategische koers. Dat geldt ook voor de werkkaart met de zoekgebieden. De gezamenlijke ambitie van 1,5 TWh in 2030 is wel opgenomen.

Wat is gehandhaafd?

De RES Twente houdt vast aan de gezamenlijke ambitie om in 2030 1,5 TWh elektriciteit duurzaam op te wekken. Dat doen we zoveel mogelijk met zon op dak. Maar we kijken ook naar de mogelijkheden van windturbines en zonnevelden, bijvoorbeeld nabij bedrijventerreinen, hoofdwegen, kanalen en spoorwegen. Op basis van de huidige voorstellen voor een bijdrage aan wind- en zonne-energie van alle gemeenten samen, zijn we er nog niet. We verwachten dat we het tekort kunnen dichten, door afstemming en de technologische ontwikkelingen. De verhouding voor wind/zon met 60/40% blijft wenselijk vanuit systeemefficiëntie. Maar daarvoor is tijd nodig om dit te kunnen realiseren en die ruimte geven we elkaar.

Voor de warmte-opgave geldt dat de partners van RES Twente een warmte-infrastructuur realiseren door bestaande warmtenetten te verbinden en met nieuwe warmtenetten uit te breiden. Zo kunnen wijken haalbaar en betaalbaar aardgasvrij verwarmd worden. Daarnaast wordt de potentie van biogas/groengas onderzocht voor het verwarmen van woningen en bedrijven in plattelandsgemeenten, het buitengebied en andere gebouwen die niet op een andere betaalbare wijze verwarmd kunnen worden.

Wat is aangescherpt?

In het kader van haalbaar en betaalbaar besteden we in de regionale koers meer aandacht aan energiebesparing. Want, wat we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Voorlichting hierover gaat de komende periode van groot belang zijn. Daarnaast gaan we de komende periode in overleg met de netbeheerders in het kader van de subregionale afstemming, zodat zij hun investeringsplannen mede kunnen afstemmen op de ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de RES. Hierover vindt subregionaal en gemeentegrensoverschrijdende afstemming plaats.

Ten aanzien van ruimtelijke kwaliteit heeft de RES Twente veel opmerkingen ontvangen. Aangezien energieprojecten effect hebben op de omgeving en meestal gemeentegrensoverschrijdend zijn, kiest de RES Twente regionaal voor een aantal uitgangspunten voor ruimtelijke kwaliteit, die in lokaal beleid worden vertaald. “Samen met belanghebbenden gaan we aan de slag met visualisaties, zodat vanuit verschillende perspectieven duidelijk is wat de energieprojecten betekenen voor de omgeving en hoe ze zich tot elkaar verhouden,” licht gedeputeerde Tijs de Bree toe. “De RES Twente draagt zo als bouwsteen bij aan de gemeentelijke en provinciale omgevingsvisie die een gezamenlijk kader vormen voor ruimtelijke kwaliteit. Verder stimuleert de RES Twente dat de opbrengsten van energieprojecten worden ingezet voor landschapsversterking. Ook creëren we nieuwe win-win situaties en verdienmodellen door verbinding te leggen met andere maatschappelijke opgaven.”

Binnen de Twentse Energie Agenda stemmen de partners van de RES Twente af met kennisinstellingen, specialisten op diverse terreinen, maar ook met een vertegenwoordiging van belanghebbenden vanuit diverse perspectieven, ondernemers en inwoners. Volgens dagelijks bestuurder Hans van Agteren van het waterschap Vechtstromen is dat vooral van groot belang bij het vormgeven van de Twentse Energie Agenda: “De grootste uitdagingen binnen de Twentse Energie Agenda zijn onder meer het creëren van koppelkansen, verdienmodellen en praktische oplossingen waarbij vraag en aanbod van energie dichtbij elkaar liggen, maar ook het realiseren van (vernieuwende) ontwikkelingen en technieken, zoals aquathermie en geothermie.”

Verder richt de RES Twente een omgevingsadviesraad op en werkt de RES Twente samen met de Lokale Energie Initiatieven een plan van aanpak uit als handreiking voor de gemeenten om minimaal 50% lokaal eigendom vorm te geven.