Wat doet de overheid aan de problematiek rondom verzekering van zonnepanelen op (bedrijfs)daken?

Ga terug

Naar aanleiding van berichtgeving in de media zijn door de Tweede Kamer vragen gesteld over de verzekering van zonnepanelen op (bedrijfs)daken.

In het kort komt dit erop neer dat er overleg is tussen markt en verzekeraars. Het rijk voorziet op dit moment geen grotere rol voor de overheid bij het overleg tussen markt en verzekeraars en andere betrokkenen aangezien het overleg constructief verloopt.

Verder geeft de minister aan dat het Bouwbesluit eisen stelt aan de elektrische voorziening van gebouwen, die ook gelden voor de installatie van zonnepanelen. De installatienorm NEN 1010 is hierbij van toepassing. Verder bevat het Bouwbesluit een algemene eis dat het gebruik van installaties (zoals zonnepanelen) geen brandgevaar mogen veroorzaken. Hieraan dient altijd voldaan te worden. Het is primair aan bouwers, installateurs en/of eigenarengebruikers van gebouwen om er voor te zorgen dat hier ook in de praktijk aan wordt voldaan. Het toezicht hierop ligt bij gemeenten.

Lees meer over de beantwoording van de vragen in de Tweede Kamer.