Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Waarom doen we dit samen in de regio?

Ga terug

Voor het maken van een regionale energiestrategie is Nederland opgedeeld in 30 energieregio’s. Elke heeft de opdracht gekregen om een regionale energiestrategie op te stellen. De regio’s zijn gevormd op basis van bestaande samenwerkingsverbanden.

De regionale energiestrategie Twente is een opgave van het Rijk. Als we dit niet als regio samen regelen, regelt het Rijk het voor ons. En wordt er een taakstelling opgelegd om grootschalige energie op te wekken.

We moeten dit samen doen omdat een energieproject niet ophoudt bij de gemeentegrens. Een warmtenet gaat over een gemeentegrens heen, een windmolen kan bijvoorbeeld vlak bij een gemeentegrens staan. Daarnaast kan niet elke gemeente volledig in haar eigen duurzame energievoorziening voorzien. Dit moet regionaal worden aangepakt. Zo ontstaat er een groter gebied met meer ruimte voor mogelijkheden, slimme toepassingen en oplossingen.

De RES Twente bevordert de samenwerking in de regio om mogelijkheden te gebruiken en te onderzoeken wat kansen zijn voor verduurzaming, zoals het benutten van koppelkansen, dubbel ruimtegebruik (bijvoorbeeld zon op afvalberg), economische kansen en het inzetten van vrijkomende restwarmte (bijvoorbeeld warmte van datacenters naar kassen).