Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Zijn deze windmolens rendabel voor kleine initiatieven?

Ga terug

De inkomsten zijn afhankelijk van het verdienmodel. Hiervoor zijn drie mogelijkheden:

  1. Verkoop van de geproduceerde elektriciteit en het verkrijgen van de bijbehorende SDE+-subsidie. De werkgroep Verdienmodel heeft deze situatie laten onderzoeken. Hieruit blijkt dat dit niet een economisch rendabel project oplevert, ook niet bij de gunstige voorwaarden waartegen een gemeente (of een initiatief ondersteund door de gemeente) geld kan lenen.
  2. Salderen. De windturbine heeft dan geen eigen aansluiting, maar wordt dan ‘achter de meter’ aangesloten, bijvoorbeeld bij een bedrijf. De geproduceerde elektriciteit wordt dan afgetrokken van het verbruik van elektriciteit, zodat elektriciteitskosten vermeden worden. Ter indicatie: Bij een opbrengst van 20 tot 25 MWh en een prijs van €0,20 per kWh, en als alle energieopbrengst kan worden gesaldeerd, kan circa € 4000 tot € 5000 per jaar worden bespaard. Hier staan enige operationele kosten tegenover. Voor een dergelijke windturbine is een investering nodig van indicatief € 50.000. Of dit rendabel kan worden genoemd hangt af van de rendementseisen die de initiatiefnemer daaraan stelt.
  3. Gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel Postcoderoos genoemd. De windturbine is dan in eigendom van een coöperatie, waarbij de leden van de coöperatie vrijstelling van energiebelasting op hun eigen elektriciteitsverbruik ontvangen, naar rato van hun aandeel en de elektriciteitsopbrengst van de windturbine. Deze regeling is ten hoogste even gunstig als de optie van salderen.