Waarom is Twente geschikt als warmteregio?

Ga terug

Er liggen veel kansen in Twente voor de ontwikkeling van een duurzame warmtevoorziening. In onze regio met relatief veel buitengebied is het mogelijk om gebruik te maken van lokale biomassa die al beschikbaar is via bijvoorbeeld regulier onderhoud van groen. De kleinere biomassa-installaties in onze regio zijn duurzaam, juist omdat zij gebruik maken van biomassa uit Twente (in plaats vanuit het buitenland). Daarnaast is de bijdrage van Twence voor het opwekken van energie uit afvalstromen van biomassa, die niet geschikt zijn voor materiaaltoepassingen, groot.

In Twente zijn momenteel 280.000 woningen die we verwarmen met aardgas. Met alle inzet van beschikbare biomassa uit de regio zouden we in Twente 140.000 woningen met biogassen en brandbare biomassastromen kunnen verwarmen. Daarnaast willen we beschikbare warmtenetten met elkaar verbinden en boven-regionale warmtebronnen optimaal benutten voor de verwarming van 100.000 woningen met Twence als grootste warmtebron. Bovendien ligt in Twente een uitgebreide gasinfrastructuur van de Gasunie, de NAM, Coteq en Enexis. Momenteel wordt onderzocht of dit deels ingezet kan worden voor biogastransport.