Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Hoe verloopt de besluitvorming rondom biomassa?

Ga terug

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft een advies uitgebracht op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) over een duurzaamheidskader voor de duurzame biogrondstoffen die wereldwijd beperkt beschikbaar zijn. De SER geeft aan dat Nederland geen onevenredig groot beslag mag leggen op de beperkte grondstoffen. Het advies richt zicht op:

  • het versnellen van de opbouw van hoogwaardige inzet van biomassa uit gewassen, algen, bomen en planten en dierlijke producten
  • het versnellen van het tempo om duurzame alternatieven om energie op te wekken beschikbaar te stellen. Biogrondstoffen kunnen een overbruggingsoplossing zijn, maar de ombouw moet zorgvuldig en snel(ler) plaatsvinden.
  • het afbouwen van de inzet van biogrondstoffen voor warmte voor gebouwen.

Als het kabinet het advies van de SER opvolgt, dan moeten duurzame alternatieven, zoals geothermie, aquathermie en warmtepompen zo snel mogelijk beschikbaar komen. Anders komen de klimaatdoelen in de knel. Als het afbouwen van subsidies sneller gaat dan bedrijven hebben voorzien, dan moet de overheid werkgevers compenseren volgens de SER. Het is nu aan het kabinet de strategie voor de toepassing in Nederland te bepalen, de kaders voor het duurzaam gebruik van de verschillende biomassastromen vast te leggen en de regie te nemen.