Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Infrastructuur

Vanuit de RES Twente verbinden we de bestaande warmtenetten met een regionale warmte-infrastructuur. Daarmee ontwikkelen we een regionaal warmtenet Twente, dat bedoeld is om het stedelijk gebied van diverse gemeenten in de toekomst van warmte te kunnen voorzien. Voor het buitengebied onderzoeken we de mogelijkheden ten aanzien van biogas en biomassa.

Let op! Het is het niet mogelijk om biogas en biomassa in te zetten om invulling te geven aan de opgave voor elektriciteit vanuit de RES Twente. Voor warmte-opwek en elektriciteitsopwek zijn er ambities. Met het oog op toekomstig verbruik is het van belang om op beide ontwikkelingen voortuitgang te boeken.

Regionaal Warmtenet Twente

Voor het stedelijk gebied wordt een Regionaal Warmtenet Twente gerealiseerd door bestaande warmtenetten te verbinden en de mogelijkheden voor uitbreiding met nieuwe warmtenetten te onderzoeken. In de stedelijke gebieden van Twente is veel industriƫle (rest)warmte beschikbaar. Met de restwarmte van Twence en de restwarmte van andere bedrijven in het stedelijk gebied van Twente kunnen meer dan 100.000 woningequivalenten in Twente worden verwarmd. Daarnaast zijn er andere voornamelijk laag- en midden-temperatuur restwarmtebronnen die de stedelijke warmtenetten kunnen voeden. Om al deze warmte optimaal te kunnen benutten is (regionale) warmte-infrastructuur nodig. In de toekomst kunnen de regionale warmtebronnen mogelijk worden aangevuld met warmte van geothermie en waterstof.

Een coalitie van de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Oldenzaal en mogelijk ook Haaksbergen verkent onder begeleiding van de provincie onder welke voorwaarden de ontwikkeling van een regionaal warmtenet wenselijk en mogelijk is. Een consortium van drie regionale marktpartijen (Twence, Cogas en Ennatuurlijk) onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van een regionaal stedelijk warmtenet.