Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Optimale benutting warmtebronnen

Duurzame opwek elektriciteit en de warmtetransitie zijn niet los van elkaar te zien. Twente heeft unieke kansen om een warmteregio te ontwikkelen. Door het benutten van de beschikbare warmtebronnen, is minder elektriciteit nodig om woningen en bedrijven te verwarmen. Sterker nog, zonder warmtenetten en opwek van biogas voor de gebouwde omgeving is er meer duurzame opwek van elektriciteit nodig. En dat is niet mogelijk vanwege het kleinschalige Twentse landschap. Daarom moet er maximaal worden ingezet op het benutten van de beschikbare duurzame warmtebronnen om wijken haalbaar en betaalbaar aardgasvrij te verwarmen.

Om te voorkomen dat bronnen onbenut blijven of gemeenten aanspraak maken op dezelfde bron in de Transitievisie Warmte, is het belangrijk om nu al regionale afspraken te maken. De uitwerking van de randvoorwaarden voor een energieneutraal en aardgasvrije wijken vindt plaats in de RES 2.0.

Warmtevraag

De warmtevraag brengen we in kaart op basis van het huidig verbruik. Deze gegevens worden jaarlijks geactualiseerd in de monitor. De monitor verschijnt binnenkort op deze website.

Warmtebod

Energie- en grondstoffenproducent Twence is de grootste producent van Hoge Temperatuurwarmte (HT) in Twente. Met de restwarmte van bedrijven in het stedelijk gebied van Twente kunnen meer dan 100.000 woningen in Twente worden verwarmd.

De restwarmte van bedrijven, diverse (houtgestookte) installaties en biogasinstallaties kunnen stedelijke warmtenetten voeden. In de toekomst kunnen de regionale warmtebronnen worden aangevuld met warmte van geothermie.

Toekomstige warmtebronnen

In de toekomst kunnen de regionale warmtebronnen mogelijk worden aangevuld met warmte van geothermie, waterstof, aquathermie en biomassa. Lees meer over: