Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
12-05-2022

Kennissessie terugkijken: Wat betekent het IPCC-rapport voor Overijssel?

Kennissessie: Wat betekent het IPCC-rapport voor Overijssel?

Hoe ziet de klimaatcrisis er in Twente en West-Overijssel uit? Welke gevolgen kunnen we lokaal en globaal verwachten? En wat betekent dit voor volksvertegenwoordigers en bestuurders?

Tijdens deze online kennissessie verdiepen we ons in het IPCC-rapport van de Verenigde Naties, met een lezing van prof. Maarten van Aalst, hoogleraar voor ‘het vergroten van Weerbaarheid tegen Natuurrampen en Klimaatverandering’. Aan tafel gaan we met andere wetenschappers én bestuurders over in gesprek. Kijk de online kennissessie nu terug.

Aan tafel:

  • Jan Jaap Kolkman, Programmamanager RES Twente (gespreksleider)
  • Martha van Abbema, Bestuurder Twenterand
  • Tijs de Bree, Gedeputeerde provincie Overijssel
  • Prof. Maarten van Aalst, Universiteit Twente, S4F-Twente)
  • Prof. Frieder Mugele (Universiteit Twente, S4F -Twente
  • Prof. Richard Sliuzas (Universiteit Twente)
  • Prof. Richard Sliuzas (Universiteit Twente)

Geen tijd om de hele kennissessie terug te kijken?

We zetten 13 highlights voor je op één pagina.

De highlights uit de kennissessie op 1 pagina
Terugkijken op YouTube

Over het IPCC rapport

Eind 2015 zijn internationale afspraken gemaakt in het kader van het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden. Deze afspraken zijn in 2019 doorvertaald naar het Nationale Klimaatakkoord. Begin april 2022 heeft IPCC een nieuw rapport gepubliceerd, waaruit blijkt dat een versnelling en versterking van de maatregelen nodig zijn om de doelen te halen. De komende jaren zijn doorslaggevend

Huidige toezeggingen van landen volstrekt onvoldoende

De huidige toezeggingen van landen over beperking van hun uitstoot zijn onvoldoende om de temperatuurstijging onder de 1,5 graden te houden. Zonder aanscherping van de huidige plannen stevent de wereld volgens het IPCC af op circa 3,2 graden opwarming in 2100. Het huidige klimaatbeleid is nog volstrekt onvoldoende en levert in 2030 hooguit een stabilisatie van de uitstoot op. Het is dus van groot belang om meer te doen, dan we nu doen.

Lees meer over het IPCC rapport d.d. 04/04/2022 Direct naar het IPCC-rapport d.d. 04/04/22