Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
09-09-2020

Twentse gemeenten nemen duurzame energie af bij Twence

Tien Twentse gemeenten zetten verdere stappen in de verduurzaming van hun energieverbruik. Vanaf 2021 zullen de gemeenten Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Tubbergen en Wierden duurzaam opgewekte elektriciteit afnemen van Twence, waarvan ze ook al aandeelhouder zijn.

Op woensdag 9 september werd de samenwerkingsovereenkomst tussen Twence en de tien gemeenten bekrachtigd en ondertekend. Verder resultaat van de overeenkomst is dat de productie van in de Twentse regio opgewekte duurzame energie wordt aangejaagd. Dit stimuleert de innovatie en arbeidsmarkt en inwoners kunnen meeprofiteren.

Kennis en ervaring bundelen

Wethouder en bestuurlijk trekker Jaimi van Essen legt uit: “Het zoeken naar duurzame energietoepassingen is belangrijk voor een goede en gezonde toekomst. Via de samenwerking tussen Twentse gemeenten bundelen we onze krachten en kennis en delen we ervaringen. Dat geldt ook voor onze inkoop van energie. Twence produceert voor ons 100% duurzame energie en gaat nieuwe energieprojecten ontwikkelen in de deelnemende gemeenten. Greenchoice is betrokken als leverancier van de energie. Nieuwe Energie Overijssel heeft ook een bijdrage geleverd. Met deze gezamenlijke inspanningen van Twence, de gemeenten, Nieuwe Energie Overijssel en de samenleving dragen we bij aan de verduurzaming van onze regio.”

Voorbeelden van waarvoor de energie in de gemeenten wordt gebruikt zijn de straatverlichting en de verlichting van gemeentehuizen, bushaltes, zwembaden, sporthallen en scholen. In totaal gaat het om ruim 4.700 aansluitingen en ongeveer 36.000 MWh per jaar. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 12.850 huishoudens.

Elektriciteit én groen gas

Twence directeur Marc Kapteijn: “De energietransitie is in volle gang. Twence kan en wil hierin een actieve bijdrage leveren. Het duurzaam opwekken van elektriciteit is hier een mooi voorbeeld van. In de komende vijf jaar willen we ook minimaal 50% van het aardgasverbruik van de deelnemende gemeenten als groengas opwekken. Daarnaast willen we 50% van het elektriciteitsverbruik duurzaam op gaan wekken via zon- en windprojecten bij de deelnemende partijen. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeenten en Twence samen verder groeien en samen steeds meer invulling geven aan de duurzaamheidsdoelen van onze gemeentelijke aandeelhouders.”

Samenwerkingsovereenkomst draagt bij aan Regionale Energiestrategie

Met deze samenwerking dragen Twence en de tien gemeenten bij aan de gezamenlijke ambities van de RES Twente. “De RES Twente heeft twee doelen voor 2030: Twente ontwikkelen als warmteregio en de helft van ons huidige elektriciteitsverbruik duurzaam opwekken”, licht voorzitter van de stuurgroep RES Twente Louis Koopman toe. “Deze samenwerking helpt ons in de opgave om in 2030 aardgasvrij onze woningen en bedrijfspanden te verwarmen en 50% van het huidige elektriciteitsverbruik duurzaam op te wekken. Vandaag is dan ook een belangrijke mijlpaal om samen de stap te zetten naar een energieneutraal Twente in 2050.”