Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
18-11-2021

Themasessie Kernenergie en waterstof

Op 17 november 2021 heeft de eerste themasessie plaatsgevonden van de Twentse Energie Agenda. Dit keer is aandacht besteed aan de thema's kernenergie en waterstof. Tijdens de themasessies hebben experts een toelichting en reflectie gegeven op de laatste ontwikkelingen in relatie tot de energietransitie:

  • Ad Louter (Urenco Nederland en Nucleair Nederland)
  • Ivo Wessels (VDL Energy Systems en Waterstofhub Twente)
  • Jos Keurentjes (Centre for Energy Innovation en Universiteit Twente)

Livestream terugzien? Dat kan!

Kernenergie en waterstof worden vaak genoemd als alternatief voor wind- en zonne-energie, maar is dat toepasbaar voor 2030? En wat kunnen we verwachten van deze technologische ontwikkelingen? Bijna 70 deelnemers hebben de themasessie live gevolgd en gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vragen te stellen. Heeft u de uitzending gemist? Of wilt u terugkijken? Dat kan.

Themasessie kernenergie en waterstof terugkijken? Klik hier

Reflectie

Prof. Dr. Ir. Jos Keurentjes is programmadirecteur van het Centre for Energy Innovation (CEI), onderdeel van de Universiteit Twente. Het CEI richt zich vooral op emissiereductie, digitalisering van energiesystemen, batterijen en opslag en waterstofsystemen. Jos Keurentjes heeft tijdens de startbijeenkomst van RES Twente en Nieuwe Energie Overijssel (NEO) een presentatie verzorgt tijdens de deelsessie Energie en Innovatie. Hij gaf inzicht in de ontwikkelingen rondom onderzoeken die nu actueel zijn en relevant voor de energietransitie. Daarbij belichtte hij het toekomstig energiesysteem in al zijn facetten: lokaal, regionaal en (inter)nationaal.

Tijdens de themasessie gaf Jos Keurentjes een reflectie op de toelichtingen van de gastsprekers. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de energietransitie en de RES Twente?

Bekijk de presentatie van de deelsessie Energie en innovatie

Kernenergie

ir. Ad Louter (1963) werkte na zijn studie werktuigbouwkunde aan de TU Delft in diverse functies op project-, management- en directieniveau voor o.a. Stork, Fokker, Jacobs, Delta en EPZ. Bij Delta en EPZ was hij verantwoordelijk voor alle energiecentrales inclusief kernenergie, steenkool, aardgas, windturbines, zonne-energie, getijdecentrale en biomassa.

Sinds mei 2015 is hij Algemeen Directeur van Urenco Nederland. Urenco is een internationale nucleaire onderneming die uranium verrijkt voor kerncentrales d.m.v. de ultracentrifugetechnologie. In Almelo worden met deze techniek ook stabiele isotopen voor industrie, nucleaire geneeskunde en R&D-toepassingen geproduceerd. Daarnaast is Ad Louter voorzitter van Nucleair Nederland, een samenwerkingsverband van de Nederlandse nucleaire organisaties NRG, COVRA, TU Delft, Pallas en Urenco.

Ad Louter vertelt meer over ontwikkelingen rondom kernenergie. Jos Keurentjes geeft zijn reflectie.

Bekijk de presentatie van Ad Louter over kernenergie

Electricity map

Tijdens de presentatie is de electricity map getoond. Deze app laat live zien hoe elektriciteit wordt opgewekt in de Europese landen en hoeveel CO2 er vrijkomt bij het opwekken ervan.

Bekijk de electricity map

Waterstof

Ivo Wessels (1969) is sinds 2018 algemeen directeur van VDL Energy Systems B.V. Hij heeft Werktuigbouwkunde gestudeerd in Enschede. Hij is zijn loopbaan gestart bij Vredestein (autobandenproducent) als engineer voor de introductie van nieuwe productlijnen in high performance banden en nieuwe productieapparatuur. Daarna werkzaam in engineering bij Philips ETG om de fabricage van de 200 en 300mm lithografie waferstages van ASML te introduceren. Ivo heeft sinds 2000 verschillende managementfuncties bekleed bij VDL ETG en bediende daar verschillende hightech markten zoals halfgeleiders en medische apparatuur.

Sinds 2018 directeur van VDL Energy Systems (voormalig Siemens in Hengelo). Hij zet zich onder meer in voor een nieuwe bedrijfsstrategie op basis van duurzame energie te ontwikkelen en te implementeren. Zijn missie? De wereld van de hightech naar de energiesector brengen om de uitdagingen van de CO2-reductiedoelstellingen te ondersteunen.

Ivo Wessels vertelt meer over de mogelijkheden van waterstof in de energietransitie en de waterstofhub Twente. Jos Keurentjes geeft zijn reflectie.

Bekijk de presentatie van Ivo Wessels over waterstof