Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
01-10-2020

Oplevering tussentijdse analyse PBL

Op 1 oktober heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een tussenanalyse opgeleverd. Aanleiding was dat nu alle 30 energieregio’s de concept RES hebben aangeleverd. Twente heeft de concept RES al in juni van dit jaar opgeleverd.

De regio’s tonen volgens het PBL een grote bereidheid om bij te dragen aan het halen van het doel uit het Klimaatakkoord om in 2030 35 terawattuur (TWh) elektriciteit op te wekken uit zon en wind. Wel komen knelpunten naar voren, onder andere rond de capaciteit van het netwerk.

Er liggen nog fundamentele keuzes op tafel over verantwoordelijkheden, financiering en regelgeving. Keuzes die niet alleen bij de regio’s liggen maar ook bij andere partijen - niet in het minst bij het Rijk. Alle RES’en onderstrepen het belang van een ‘eerlijke verdeling van lusten en lasten’. Het organiseren van bestuurlijk draagvlak en het creëren van maatschappelijke betrokkenheid verkeren nog in een beginstadium.

Lees meer over de oplevering van de tussenanalyse van het PBL.

Daarnaast heeft het Nationaal Programma RES (NP RES) in kaart gebracht waar we nu staan. Deze zogenoemde 'najaarsfoto' is gebaseerd op:

  • de voorlopige concept-RES’en die afgelopen zomer openbaar werden gemaakt
  • de serie zomergesprekken die NPRES daarover voerde met de regio’s
  • de tussentijdse analyse uitgevoerd door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

Lees meer over de najaarsfoto van de NP RES.