Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
24-11-2021

Online informatiesessie Milieu-normering windturbines

De Raad van State heeft geoordeeld dat voor de Nederlandse algemene regels voor windturbines een plan-MER had moeten worden opgesteld. Dat is niet gebeurd, dus zijn deze regels strijdig met het EU-recht en mogen ze niet meer worden toegepast. Welke impact heeft dit op bestaande en nog te bouwen windparken?

VNG, IPO en het Nationaal Programma RES organiseren online informatiesessies voor bestuurders en volksvertegenwoordigers. Dat doen zij in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, en Infrastructuur en Waterstaat.

Informatiesessie: Gevolgen uitspraak Raad van State

De informatiesessie geeft inzicht in de gevolgen van de uitspraak voor windparken op land en informeert over de ondersteuningstrajecten die voor decentrale overheden worden opgezet. De informatiesessie vindt plaats op 30 november en 1 december. Het programma van beide sessies zijn hetzelfde.

Datum: 30 november en 1 december 2021

Tijd: 19.30 - 20.45 uur

Locatie: Online

Deelnemers: De sessie is bedoeld voor wethouders, gedeputeerden, statenleden en raadsleden. Bestuurders kunnen 1 ambtenaar meenemen naar de informatiesessie.

Uitspraak Raad van State

Door de uitspraak van de Raad van State van 30 juni 2021 kunnen decentrale overheden bij individuele windparken (met 3 of meer turbines) niet aansluiten bij de algemene regels voor windturbines en moeten zij zelf tot een milieu-beoordeling komen. Het proces om te komen tot vergunningverlening wordt hierdoor complexer, gaat langer duren en vraagt meer uitvoeringscapaciteit van de decentrale overheden.

Lees meer over de uitspraak van Raad van State d.d. 30 juni 2021

Programma

19.20 uur Digitale inloop
19.30 uur Welkom
19.35 uur Opening Karin Dekker (VNG)
19.45 uur Toelichting uitspraak en gevolgen uitspraak

  • Effecten op windparken met een herroepelijke vergunning/bestemmingsplan
  • Effecten op bestaande windparken

20.05 uur Toelichting Actieprogramma IenW

  • Plan-MER

20.15 Toelichting ondersteuningstrajecten voor decentrale overheden
20.25 Vragen en afsluiting

Aanmelden kan via dit formulier