Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
04-11-2020

Jongeren willen meedenken over energietransitie

Jongeren willen actief meedenken over de energietransitie. Maar dan wel via sociale media, enquête, email, brief of school. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van het Nationaal Programma RES. Anne Schipper overhandigde op verzoek van het Nationaal Programma het onderzoek namens JongRES, de Jonge Klimaatbeweging (JKB) en de Klimaat Energie Koepel (KEK) aan Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ze kreeg het rapport net zo hard weer terug, met een mooie opdracht…

Anne Schipper is voorzitter van JongRES, een initiatief ontstaan uit KEK en JKB. Zij trok naar Ed Nijpels om de uitkomsten van het onderzoek te overhandigen. ”Jongeren in Nederland zijn klaar voor de energietransitie. Ze zien hun energievoorziening graag verduurzamen en dat moet nu meegenomen worden in de plannen.” Zij kreeg het rapport onverwacht snel weer terug van Ed Nijpels. Maar dan wel met een opdracht: ”Zo’n breed draagvlak vraagt om actie. JongRES moet nu zorgen dat de steun die is uitgesproken in deze enquête wordt omgezet in actieve bemoeienis van de jongeren met de energietransitie in hun eigen omgeving. Het gaat uiteindelijk om hun toekomst.”

Doel van het onderzoek was te kijken wat jongeren vinden van zonne- en windenergie. Maar ook hoe zij zelf meer betrokken kunnen en willen worden: bij de energietransitie en bij het zoeken naar plekken voor zonne- en windenergie in de RES’en.

Uit het onderzoek is onder meer gebleken dat tweederde van de jongeren voor zonnevelden en windmolens op land en zee is, waarbij zonnevelden iets meer worden gesteund dan windmolens. Zelfs negen op de tien jongeren vindt het goed dat er steeds meer zonnepanelen op daken zijn in Nederland. Zes op de tien jongeren staan positief tegenover (meer) windmolens op land. Jongeren die in hun nabije omgeving nu al zonnepanelen op daken of windmolens zien, zijn gemiddeld genomen positiever over zonne- en windenergie dan jongeren die dat niet in hun buurt tegenkomen.

Bijna zes op de tien jongvolwassenen (19 tot en met 30 jaar) voelen zich (deels) verantwoordelijk om actief mee te denken over de energietransitie. Eén op de tien voelt op dit gebied helemaal geen verantwoordelijkheid. Jongvolwassenen willen betrokken worden via sociale media, maar ook via e-mail, brief of enquête. Tieners (12 tot en met 18 jaar) zijn het liefst bij de energietransitie betrokken via school en sociale media.

Lees meer over de resultaten van het onderzoek Jongeren en de energietransitie.