Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
17-11-2022

Gezocht: 28 Twentse ‘energieke buren’ met interesse in duurzaamheid

Vind je duurzaamheid belangrijk of maak je je zorgen om de hoge energieprijzen? Ben je sociaal en ontmoet je graag nieuwe mensen? Zou je wat willen dóen in jouw wijk, maar weet je niet zo goed wat?

Dan is de training coöperatieve warmte in Twente echt iets voor jou.

Van Aardgas naar Buurtwarmte

In alle 14 Twentse gemeenten zijn er 2 plekken beschikbaar voor de rol van “energieke buur”. Samen met een buurman/buurvrouw ga je aan de slag om jouw wijk of buurt van het aardgas af te helpen. Op zoek naar lokale, duurzame manieren om huizen te verwarmen.

Dat kan met een duurzaam buurtinitiatief. Inwoners zetten bijvoorbeeld een coöperatief warmtenet op of wekken gezamenlijk elektriciteit op met zonnepanelen. Het mooie? Wijkbewoners maken zélf de plannen en worden zelf (deels) eigenaar.

Voor wie is het?

“Energieke buur” zijn is niet voor iedereen. Het is handig als je je hierin herkent:

 • Communicatief: je legt gemakkelijk nieuwe contacten of koppelt mensen aan elkaar
 • Organiserend: je weet activiteiten te plannen of bijeenkomsten te organiseren (evt. met hulp van anderen of de gemeente)
 • Je bent een doener: je neemt graag initiatief en wil praktisch aan de slag om te komen tot resultaten

NB: als “energieke buur” heb je vooraf géén (technische) kennis nodig over duurzame energie of de energietransitie. Het is wel handig als je hier nieuwsgierig naar bent.

Opleiding tot “energieke buur”

Ben je gestart als “energieke buur” in jouw gemeente, dan begin je met een korte praktische training. In 3 fysieke bijeenkomsten – afgewisseld met korte online sessie – leer je alles wat je nodig hebt een duurzaam buurtinitiatief van de grond te krijgen.

Het gaat over techniek en oplossingen, maar vooral over het sociale proces. Hoe kom je van een klein groepje voortrekkers – die met duurzame energie aan de slag wil – tot een actief en levendig buurtinitiatief?

Deze training wordt je aangeboden door de RES Twente en haar samenwerkingspartners, namens de 14 Twentse gemeenten.

Wat ga je doen?

Als “energieke buur” ga je:

 • In gesprek met andere buurtbewoners
 • Uitzoeken hoe jouw wijk duurzamer kan
 • Plannen maken voor een duurzaam buurtinitiatief


Waarom meedoen?

“Energieke buur” is een vrijwillige functie die je veel kan opleveren:

 • Je werkt mee aan de toekomst van jouw wijk/buurt
 • Je leert veel mensen kennen uit jouw omgeving
 • Je leert veel bij over de energietransitie en duurzame initiatieven
 • Je ontwikkelt jezelf persoonlijk en professioneel
 • Je draagt actief bij aan een oplossing voor de klimaatcrisis


Met wie doe ik het samen?

“Energieke buur” ben je nooit alleen, maar altijd in een duo. Je doet het samen met een andere inwoner uit jouw gemeente. Je wordt gesteund en op weg geholpen door de regionale coördinator lokaal eigenaarschap (Miranda Scheffer). Ook kun je altijd terecht bij het netwerk van de andere “energieke buren” uit Twente.

Meer weten of aanmelden?

Heb je interesse in de rol en de training van “energieke buur” of wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Miranda Scheffer via m.scheffer@cogas.nl of 06-20407313. Ze beantwoordt graag al jouw vragen!


Miranda Scheffer

Coördinator lokaal eigenaarschap, duurzame opwek en warmteprojecten bij RES Twente

Meer informatie

Dit project en de training wordt georganiseerd in samenwerking met RES Twente, Natuur en Milieu Overijssel, EnergieSamen en Twentse Noabers.