Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar nieuws
17-11-2020

Gesprek over zoekgebieden duurzame energie Hengelo

Meer dan de helft van de Hengelose huishoudens maakt in 2030 gebruik van energie van windturbines en zonnepanelen. Energie die in de gemeente Hengelo zelf opgewekt wordt. Daarnaast moeten ook bedrijven en maatschappelijke instellingen hun elektriciteitsverbruik verduurzamen. In september heeft de gemeente Hengelo zogenoemde zoekgebieden bekend gemaakt waar wind en zonne-energie opgewekt kunnen worden. In december kunnen inwoners, bedrijven, maatschappelijke partners en andere belangstellenden hier met experts over praten tijdens digitale energiemarkten of spreekuren in het stadhuis. Ook organiseert Kennispunt Twente de komende weken een HengeloPanel om te peilen wat de mening is in Hengelo over dit onderwerp.

Hengelo wil over 10 jaar genoeg stroom opwekken voor minstens 20.000 huishoudens. Daarnaast moeten bijvoorbeeld bedrijven, scholen, zorgcentra en andere instellingen ook nog van stroom worden voorzien. In 2050 moet alle energie die de Hengeloërs gebruiken duurzaam opgewekt worden. Een enorme operatie die Hengelo samen met de andere Twentse gemeenten uitvoert; de Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente). Wethouder duurzaamheid, Claudio Bruggink, licht toe: ‘Het is misschien wel de grootste opgave van deze tijd; genoeg duurzame energie opwekken, zodat de uitstoot van CO2 afneemt. Dat willen we niet alleen, dat moeten we ook. Want we willen de aarde leefbaar houden voor de generaties die na ons komen. Iedereen zal daar een steentje aan moeten bijdragen.’

Omgevingsvisie

In de gesprekken die de gemeente afgelopen jaar met de Hengeloërs in het buitengebied voerde over duurzame energie rond de omgevingsvisie buitengebied, kwamen al belangrijke punten naar voren:

  • Eerst de daken vol met zonnepanelen, dan pas kijken naar zonnevelden en windturbines
  • Als er dan toch windturbines moeten komen, dan langs snelwegen en op industrieterreinen
  • Grond langs snelwegen en stadsranden met industrie is geschikt voor zonnevelden

Digitale energiemarkten

Aan de hand van deze kennis heeft onderzoeksbureau Bosch & Van Rijn in de zomer berekend welke gebieden in Hengelo geschikt zijn om wind- en zonne-energie op te wekken.

Daaruit ontstond een kaart met zoekgebieden. Die is te vinden op www.hengelo.nl/nieuwe-energie. De gemeente organiseert 1, 2 en 7 december samen met onderzoeksbureau Bosch & van Rijn digitale energiemarkten waarin de zoekgebieden voor duurzame energie centraal staan. Hengeloërs en andere belangstellenden kunnen deze energiemarkten via hun computer of tablet volgen en vragen stellen over de zoekgebieden en over andere aspecten van duurzaam energie opwekken. Meer informatie en opgeven voor de bijeenkomsten kan via www.hengelo.nl/nieuwe-energie.

Spreekuren

Door de coronacrisis kan de gemeente deze bijeenkomsten niet in het stadhuis organiseren, zoals in eerste instantie de bedoeling was. Wel organiseert de gemeente 14 en 15 december spreekuren in het stadhuis voor mensen die de bijeenkomsten niet via de computer of tablet willen en/of kunnen bijwonen. Belangstellenden kunnen tijdens de spreekuren één op één in gesprek met betrokken ambtenaren. De gemeente houdt zich tijdens deze spreekuren uiteraard aan de corona-maatregelen. Opgeven kan via www.hengelo.nl/nieuwe-energie, maar bellen kan ook via het algemene nummer van de gemeente (14 074).

Bekijk de zoekgebieden van Hengelo

Meer weten? Bekijk het loket nieuwe energie van Hengelo