Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Het Twentse landschap

Het Twentse coulisselandschap staat bekend als één van de mooiste landschappen van Nederland. Het kenmerkt zich door afwisseling en door een verscheidenheid aan oude hoeven en essen, hoogveenontginningen met esdorpen, jonge heide- en veenontginningen en een stedenband. Een waardevol landschap waar we, als samenwerkende overheden, zorgvuldig mee om willen gaan. Het inpassen van zonnevelden en windmolens is een uitdagende opgave voor de Twentse gemeenten en zal met de nodige voorzichtigheid moeten gebeuren. Provincie Overijssel kijkt hierin mee bij de vergunningverlening en stelt kaders voor de plaatsing van windturbines via het provinciale omgevingsbeleid.

De eigenschappen van dit kleinschalige, mooie Twentse landschap maakt dat Twente als regio geen koploper kan zijn in haar bijdrage aan het Klimaatakkoord. Maar met de ambitie om 1,5 TWh (terrawattuur) te leveren in 2030 draagt Twente naar vermogen bij.

De klimaatveranderingen spelen in de regio een belangrijke rol, zoals droogte op met name de hogere zandgronden of wateroverlast aan de rand van stedelijk gebied. Daarnaast heeft Twente Natura 2000-gebieden waar het herstel van biodiversiteit om specifieke aandacht vraagt. Met de bouwsteen Twentse Kracht wordt gestimuleerd ook een oplossing te zoeken voor deze uitdagingen en te gaan voor het versterking van het Twentse landschap.