Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Als meer Twentse daken zonnepanelen krijgen, levert dat een bijdrage aan de Twentse ambitie om duurzaam elektriciteit op te wekken. Op dit moment wordt in Twente 63,66 GWh via grootschalige ‘zon op dak’ geproduceerd. De potentie van zon op dak is bijna zes keer zo groot.

Geschikte daken in Twente

De volgende stap is kijken hoe grootschalig zon op dak kan bijdragen aan de Twentse ambitie. Daarom is gekeken welke Twentse daken geschikt zijn. In de berekening zijn, in lijn met de uitgangspunten van het Klimaatakkoord, alleen daken meegenomen met een oppervlakte van 300 vierkante meter en meer. Hier kunnen grotere zonne-installaties geplaatst worden. Dat zijn daken van maatschappelijk vastgoed, bedrijven en agrarische bebouwing. Niet alle daken zijn overigens geschikt voor zon op dak. Sommige daken liggen op het noorden of kunnen geen extra laag zonnepanelen dragen. Andere daken in Twente zijn niet geschikt omdat ze door hun locatie niet aangesloten kunnen worden op het netwerk. In totaal is het maximaal beschikbare dakoppervlakte met de potentiekaarten van het nationaal programma RES in Twente ingeschat op maximaal 30%. Met die 30% als uitgangspunt is het opwekpotentieel in Twente 377,25 GWh.

Groot maatschappelijk draagvlak

Zon op dak is een optie met groot maatschappelijk draagvlak. Daarom heeft het kabinet met gemeenten en provincies afgesproken dat zonne-energie bij voorkeur eerst op dak wordt gerealiseerd. Die afspraken zijn vastgelegd in de zonneladder De zonneladder is een voorkeursvolgorde waarbij eerst wordt gekeken naar mogelijkheden voor zon op dak en daarna pas naar het plaatsen van zonnepanelen op landbouw- en natuurgronden.

Wat levert grootschalig zon op dak op?

De maximale opwekpotentie van zon op dak is in Twente in totaal 377,25 GWh per jaar. Dit potentieel wordt gehaald als de maximaal beschikbare dakoppervlakte (30% van alle daken groter dan 300 vierkante meter is geschikt) wordt voorzien van zonnepanelen.

Downloads

De bouwsteen Zon op Dak is uitgebreid geschreven in een documentstudie. Hiernaast kun je dit document downloaden. Evenals een factsheet van deze bouwsteen.

Bouwsteen Document Zon op dak

Factsheet Grootschalig Zon op dak