Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar bouwstenen

Lokale verdienmodellen

De opwek van duurzame energie is niet alleen goed voor het klimaat. Het kan ook financieel voordeel opleveren. Twente doet het maximale om de regio energieneutraal te maken, maar wil ook weten wat de investering (lokaal) oplevert. Met lokale verdienmodellen krijgen gemeenten, waterschappen, ondernemers en inwoners inzicht in het verdienpotentieel. Wat zijn de mogelijkheden om de opbrengsten die ontstaan bij de opwek van energie terug te laten vloeien in de lokale gemeenschap?

Streven Klimaatakkoord: 50% lokaal eigenaarschap

In het Klimaatakkoord is als streven opgenomen, dat 50% van de nieuwe wind- en zonneparken uit financiële participatie moet bestaan. met waar grootschalig energie. Tenminste, als het gaat om plekken waar grootschalige energie wordt opgewekt.
Zo kunnen de baten van grootschalige energieprojecten in de regio blijven en krijgen gemeenten, ondernemers en inwoners in de regio de kans om financieel te participeren. Lokaal eigendom betekent naast financiële participatie ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid en dat draagt bij aan de transparantie en het draagvlak voor grote energieprojecten. In de verkenning voor de concept-RES is gekeken hoe de Twentse gemeenten en de provincie Overijssel de financiële opbrengsten van de energietransitie zo goed mogelijk in de eigen omgeving kunnen laten landen.

Lokaal inkomsten genereren

Een andere manier om lokaal inkomsten te genereren is dat gemeenten hun grond verhuren aan de hoogste bieder voor de opwek van duurzame energie. In beide gevallen, een duurzaam energiebedrijf starten of grond verhuren, kunnen gemeenten het lokaal eigendom vergroten door af te dwingen dat lokale inwoners, boeren of ondernemers mogen investeren en participeren in het energieproject. Met de inkomsten die de gemeente genereert, kan een lokaal ontwikkelfonds worden gevormd en kunnen vervolgens weer andere lokale (duurzaamheids)activiteiten worden gefinancierd. Gemeenten en waterschappen kunnen ook besluiten om initiatieven van derden te faciliteren, maar de financiële opbrengsten zijn dan aanzienlijk beperkter en ook participatie en lokaal eigendom is dan niet afdwingbaar tenzij een gebiedsontwikkelfonds wordt overeengekomen.

Wat leveren Lokale Verdienmodellen op?

De Lokale Verdienmodellen geven inzicht in de knoppen waaraan Twentse gemeenten kunnen draaien om de opbrengsten van grote energieprojecten in hun eigen omgeving te laten landen. Met de lokale verdienmodellen kunnen gemeenten ook gericht werken aan draagvlak en participatie voor lokale energieprojecten.

Downloads

De bouwsteen Lokale verdienmodellen is uitgebreid geschreven in een documentstudie. Daarbij horen drie adviezen als bijlages. Hiernaast kunt u deze documenten downloaden. Evenals een factsheet van deze bouwsteen.

Bouwsteen Document Lokale Verdienmodellen

Bijlage Kosten en opbrengsten Energy Watch

Bijlage Governance en fiscale risicobeheersing Provincie Overijssel

Bijlage Advies Straatman Koster advocaten

Factsheet Verdienmodel Opbrengsten wind en zon