Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Terug naar bouwstenen

Geothermie & aquathermie

Aquathermie en geothermie zijn interessante bronnen voor de regio Twente. Geothermie biedt vooral een optie voor de middellange termijn (na 2030). Dat maakt deze potentiële nieuwe warmtebronnen niet minder belangrijk. Aquathermie en geothermie kunnen in de toekomst kansen bieden, bijvoorbeeld in gebieden die weinig andere bronnen beschikbaar hebben of als aanvulling op (of vervanging van) afnemende restwarmtebronnen.

Aquathermie

De warmte van aquathermie is van een lage temperatuur, daarom zal het altijd opgewaardeerd moeten worden door een warmtepomp. Vervolgens kan het ingezet worden in een lage temperatuur warmtenet. Dit betekent dat het met name toepasbaar is voor relatief goed geïsoleerde woningen en hoge bebouwingsdichtheid. Aquathermie wordt op plaatsen waar alternatieve warmtebronnen ontbreken, als relevante warmtebron aangemerkt. Hiervoor wordt extra steun van het Rijk gevraagd. Aquathermie kent meerdere verschijningsvormen, onderzocht zijn:

  • Warmte van RWZI’s en AWZI’s van waterschappen (TEA)
  • Warmte uit het riool (rio-thermie)
  • Warmte uit oppervlaktewater (TEO)


Geothermie (na 2030)

Per 100 meter wordt de ondergrond 3 graden warmer, dat levert op meer dan 2 kilometer diepte al een Hoge Temperatuurwarmte op van meer dan 60 of 80 graden. In Twente liggen met name kansen voor kleine robuuste installaties met lage debieten (flow) en zeer lage drukken. Dit concept is weliswaar nieuw voor Nederland, maar technieken die gebruikt worden zijn bekend en worden al langer gebruikt in het buitenland. Deze techniek kan warmte winnen uit dunnere reservoirs dan de nu in Nederland gangbare geothermische installaties. Verkennende onderzoeken laten zien dat deze dunnere reservoirs aanwezig zijn in Twente. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe groot de daadwerkelijke toepasbaarheid is en hoeveel woningen met geothermie verwarmd kunnen worden.

Wat leveren aquathermie en geothermie op?


Er zijn in Nederland op dit moment nog weinig projecten gedaan met aquathermie en geothermie. De potentie voor de toekomst is veelbelovend. Voor geothermie is aanvullend onderzoek naar beschikbaarheid nodig. Voor aquathermie is vooral een financiële impuls nodig om van businesscase naar realisatie te komen.

Downloads

De bouwsteen Geothermie en Aquathermie is uitgebreid geschreven in een documentstudie. Hiernaast kun je dit document downloaden. Evenals een factsheet van deze bouwsteen.

Bouwsteen Document Aquathermie en geothermie

Factsheet Aquathermie en geothermie