Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Lokaal initiatief volledig vanuit inwoners

De bouwsteen ‘Dorpsmolen of Buurtmolen’ geeft de ruimtelijke mogelijkheden weer voor de opwekking van lokale duurzame energie door windmolens en zonnepanelen op schaal van de Twentse dorpen en wijken.

Wat past -ruimtelijk gezien- bij het landschap en de dorpen van Twente, wat zijn de spelregels die hier bij horen en hoeveel kunnen de dorpen gezamenlijk opwekken? Hierbij komt het initiatief volledig vanuit de inwoners en worden de opbrengsten ingezet voor de leefbaarheid van de eigen woonomgeving.

Concrete bijdrage dorpsmolen aan de RES Twente

Verwacht wordt dat in Twente in 2030 circa 30% van de dorpen en in mindere mate de wijken uit de steden zich willen inzetten voor een lokaal energieproject. Hiervan wordt een energiebijdrage van 25 GWh verwacht. Het gaat in totaal om 15 initiatieven.

De bijdrage aan de RES Twente van deze bouwsteen is in energetische waarde beperkt omdat de hoogte van de molens en de omvang van de lokale zonnevelden ook beperkt zijn. Op maatschappelijk draagvlak scoort deze bouwsteen goed, omdat het lokale initiatieven de mogelijkheid geeft om zelf plannen te ontwikkelen.

Wat leveren de dorpsmolens op?

Als in Twente 15 initiatieven zijn voor dorpsmolens om lokaal energie op te wekken, wordt hiervan een energiebijdrage van 25 GWh verwacht. Deze bijdrage is relatief beperkt omdat de hoogte van de molens en de omvang van zonnevelden vaak beperkt zijn. Veel partijen beamen dat projecten van onderop maximaal moeten worden gesteund. Van en voor lokaal is een wenselijke uitgangspunt voor de RES Twente. Aandachtspunt is dat ook lokale initiatieven te maken kunnen krijgen met voor- en tegenstanders in de lokale gemeenschap. Transparantie over deze initiatieven is noodzakelijk om te voorkomen dat voor-en tegenstanders tegenover elkaar komen te staan. Energetisch levert een lagere windmolen minder op dan een hoge molen. Het rendement is dus veel lager. Per businesscase moet blijken of een dorpsmolen of kleinschalig zonneveld interessant kan zijn. Mogelijk kan de overheid hierin stimuleren door groene leges, minimale pacht, leningen en garantstellingen.

Downloads

Documenten & video's

De bouwsteen dorpsmolen is uitgebreid geschreven in een documentstudie. Hiernaast kunt u dit document met uitgebreide informatie en een rekenexcercitie downloaden. Er zijn ook 3 video's gemaakt die een mogelijk beeld geven van de dorpsmolens ingepast in het Twentse landschap en gezien vanuit de dorpen/wijken.

Bouwsteen Document Dorpsmolen

Samenvatting bouwsteen Dorpsmolen