Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Besluitvormingsproces en moties en reacties

Begin maart 2021 is het voorlopig ontwerp RES Twente openbaar beschikbaar gesteld. Deze is ter bespreking en opiniëring voorgelegd aan de gemeenteraden, het Algemeen Bestuur van het waterschap Vechtstromen en Provinciale Staten van provincie Overijssel. De ontvangen moties en reacties op het voorlopig ontwerp RES Twente 1.0 zijn meegewogen bij het realiseren van de RES Twente 1.0 en hebben geleid tot een aanscherping van de strategische koers. Ook zijn de ingebrachte overwegingen van diverse belanghebbenden meegewogen.

Op 18 mei 2021 is de RES Twente 1.0 aangeboden aan de 14 Twentse gemeenten, waterschappen en provincie Overijssel. Het verzoek is om de strategische koers RES Twente 1.0 vast te stellen en zo bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en de energiedoelen uit het Nationaal Klimaatakkoord. In mei/juni stellen de gemeenteraden, het Algemeen Bestuur van het waterschap Vechtstromen en de provinciale Staten de strategische koers vast. Uiterlijk 10 juli 2021 wordt de RES Twente 1.0 als strategische koers aangeboden aan het Nationaal Programma RES.

Wat wordt er besloten?

De volksvertegenwoordigers stellen de regionale strategische koers vast. Het bijlagenboek bevat een groot deel van het voorlopig ontwerp en is als achtergrondinformatie bijgevoegd. Zij kunnen in dit stadium alleen ja of nee zeggen tegen de koers. Als één van de raden, AB of PS niet instemt, heeft dat ook gevolgen voor de andere partners binnen de RES Twente. Hierover zal dan afstemming moeten plaatsvinden en de mogelijkheid bestaat dan dat op een ander niveau besluitvorming plaatsvindt. Maar het uitgangspunt is, dat we er samen uit gaan komen.

Het is van belang dat de beslissers zich realiseren dat het een koers betreft voor de komende jaren. Doelstellingen over de inspanning die geleverd wordt, worden lokaal vastgesteld. Het koersdocument is een start van een dynamisch vervolgproces, waarin we gezamenlijk de energietransitie realiseren. Want, we hebben elkaar heel hard nodig. Dus, volksvertegenwoordigers, zorg dat u aan boord bent om mee te praten. Met deze strategische koers kan dat.

Welke moties en reacties zijn ontvangen?

In bijlage 1 van de RES Twente 1.0 zijn de ontvangen moties en reacties opgenomen met beantwoording en de wijze waarop dit is verwerkt. In de matrix zijn ook de reacties van de colleges opgenomen en er volgt een bijlage met ingezonden reacties van diverse belangenorganisaties. De belangrijkste aandachtspunten van de volksvertegenwoordigers zijn:

  • Samenwerken met de omgeving;
  • Aandacht voor energiebesparing;
  • Zon op dak als eerste en belangrijke optie;
  • Terughoudendheid windenergie;
  • Aandacht voor de volksgezondheid;
  • Aandacht voor communicatie en participatie; ook lokaal;
  • Aandacht voor (een vorm van) burgerfora;
  • Aandacht voor de juiste berekening van het bod;
  • Aandacht voor innovatie;
  • Voldoende financiële middelen.

We hebben in de strategische koers de belangrijkste gemene deler terug laten komen daar waar wijzigingen of bijsturing werd gevraagd. Dus deze zit verweven in de koers.

Aan de matrix kunnen geen rechten worden ontleend.

Bekijk het overzicht van de moties en reacties.